söndag 20 november 2011

Vård, fisk eller mittemellan i Vizhinjam




I väntan på provtagning


I väntan på doktorn
Vaccinationskort
Läkare och sköterska
Pling. Nr 91 blir nr 92 på displayen. En röst säger något oförståeligt i den raspiga högtalaren. Förmodligen säger den nr 92. Det är läkaren inne på det ena undersöknings- rummet som välkomnar nästa patient. Klockan är 9.30 en vanlig vardag på Community Health Centre i Vizhinjam och det är redan fullt med patienter. Det kostar 1 rupie (typ 15 öre) att köpa sig en OP-ticket, alltså en biljett för att få träffa doktorn. Det kan dröja. Läkarna har fullt upp och knappt tid att titta åt oss, som kommer på en veckas besök på hälsocentralen. Förutom öppen mottagning har de hand om 2 små avdelningar, med vardera ca 20 bäddar. Där ligger patienter för eftervård efter exempelvis ett benbrott som kräver antibiotikabehandling. Andra vanliga orsaker är sårinfektioner och urinvägsinfektioner. Mottagingsarbetet är det som tar mest tid. Varje distrikt i Kerala har en hälsocentral, ungefär som den i Vizhinjam, och till den hör ungefär 100 000 personer. Till hälsocentralen hör också två mindre primärvårdsenheter, utan möjlighet till provtagning. De bemannas vardera av en läkare. De har mycket små möjligheter till utredning och behandling och remitterar ofta till hälsocentralen i Vizhinjam. Där är fem läkare anställda men de dagar vi besöker är endast två stycken i tjänst. Dessa 2 sköter patienter med högt blodtryck, diabetes, astma och andra kroniska sjukdomar men tar även emot många akuta fall av luftvägsinfektioner och andra febersjukdomar. Medicinerna på hälsocentralens Apotek är gratis. Problemet är bara att de endast har ett mycket begränsat sortiment. Om man behöver något som inte finns här blir man hänvisad till privata apotek där priset inte är subventionerat. 

Apoteket på hälsocentralen

Hälsoarbetare på hembesöksturné
Hemma hos medelklassen
När vi är på besök ligger det inne ett fall av malaria. Alla i Kerala är väldigt stolta över att malaria inte finns här. Okej. Hur går detta ihop? Jo, de fall av malaria som finns är importerade fall. Så sägs det i alla fall. Det här importerade fallet från grannstaten Tamil Nadu (4 mil bort) har i sin tur orsakat 12 andra fall. Folk bor trångt och därför sprids smittorna snabbt. Som väl är har malaria endast orsakat mindre utbrott här i Kerala och ännu inte blivit endemisk. En dag fick vi möjlighet att följa med en av hälsoinspektörerna runt i byn. Vi vet inte om det var för att skydda oss eller av någon annan anledning vi just denna förmiddag enbart besökte familjer från medel- och överklassen. Överklassen bor i hus liknande vårt. Medelklassen bor i mindre hus med ordentliga tak. De fattigas hus har dåliga tak av palmblad. I vilket fall var det mycket intressant att hänga med på denna tur av uppsökande hälsoarbete. Beroende på familjernas sammansättning, ålder, kön, sjukdomar osv som noggrant antecknas i en loggbok avslutas varje hembesök med några goda råd. Hälsoinspektören säger exemplevis till alla gravida att det är viktigt med näringsriktig kost, till gamlingarna med diabetes att de bör motionera 2x30 min varje dag och påminner föräldrarna om att vaccinera sina barn efter att hon kollat igenom vaccinationskortet. Hon tar också en tur runt varje hus och inspekterar eventuella hälsofaror. Hos en familj upptäcker hon att ett par krukor i ett hörn. Efter en snabb titt konstaterar hon att det växer mygglarver i regnvattnet på krukornas botten. Raskt vänder häller hon ut vattnet och vänder dem upp- och ned för att de ska torka. På 4 dagar hade familjen annars haft fullvuxna myggor i trädgården, redo att sprida potentiellt livshotande smittor.  


Hamnen i Vizhinjam med kyrkan längst bort 






Den påkostade moskén i Vizhinjam
Vizhinjam är ett av de mest tätbefolkade områdena i Kerala, som i sin tur är Indiens mest tätbefolkade delstat. Det sägs att distriktet periodvis har 130 000 invånare pga  migrantarbetare. Dels ligger det bara 2 km från turistorten Kovalam men framförallt är det en gammal fiskeort med en betydande fiskehamn. Det goda fisket till trots är Vizhinjam mycket fattigt. Man har svårt att förstå hur det i ena änden av hamnen kan finnas en så magnifik moské och i andra änden en stor kyrka när folket bor så skröpligt, som ni ser på bilderna ovan. Det säger en del om religionens betydelse här. Det är också intressant att det stora polishuset är placerat mittemellan dessa två religiösa symboler. Eller så råkar det bara hamna där. Vi har berört ämnet tidigare och det verkar på riktigt som männsikorna här lever sida vid sida trots i samförstånd trots olika religionstillhörighet. 



Lokal fiskhandlare
Tanten & jag
En dag efter jobbet träffade jag på en urgullig gammal tant i vacker Kerala-sari, som jag bara var tvungen att föreviga på bild. Vi pratade en lång stund utan att förstå ett enda ord av vad den andra sa. Strax därefter träffade jag på en annan bekant. När jag kom in på Divine Supermarket blev jag nämligen välkomnad av den vi i väst kanske tror mest på den 24:e december. Inte lika trovärdig i det här klimatet vill jag lova. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar