|
Bladen används som bränsle eller till att bygga tak med. |
Kerala, kokosnötternas rike, gör verkligen skäl för sitt namn. Kokospalmer har för mig alltid varit en symbol för något exotiskt. En öde strand med några palmer är ofta själva sinnebilden för något romantiskt. Här snackar vi inte några enstaka palmträd. Här är det stora palmskogar som gäller. Jag försökte leta upp vårt hus här i Kerala på nätet men insåg att det bara är palmer i vägen som skymmer för googlemaps satelliter. Efter snart tre månader i Kerala har jag förstått palmernas enorma betydelse för människorna här. Man tar vara på allt på nöten och trädet. Var 45:e dag kan man skörda kokosnötter. Inte bara kan, utan man bör skörda för annars kan de trilla ned. I värsta fall i huvudet på någon. Det finns ingen statistik på hur ofta det händer. Indierna jag har frågat säger att det aldrig händer, förstås.. Det är ingen lätt uppgift att skörda kokosnötter. Det är ett riskfyllt arbete som kräver god fysik. Det sägs att det finns en särskild kokosklättrar-kast, en av de lägre stående kasterna med tanke på den fara det innebär.
Kokosnötens användningsområde är stort. Om man börjar inifrån så är det först själva kokosvattnet, som många dricker. Därefter kommer själva fruktköttet som kan ätas färskt eller torkat. Av rivet fruktkött kan man pressa ur kokosmjölk. Palmbladen används som tak och av stammen blir det virke. Av själva blommorna kan man få nektar, som är råvara till palmvin och palmsocker. I en av grannbyarna till Kovalam har man specialiserat sig på att ta tillvara fiberhöljet på kokosnöten. Av det tillverkas rep, borstar och mattor. De älskar sina kokosborstar och det är en vanlig syn att se kvinnor stå och borsta gatan med kokosborste. Kokosnötsskalet kan användas till konsthantverk såsom skålar och skedar. Oljan, som utvinns ur frövitan blir till kokosfett.
|
Surayas kokosskörd |
Stammens sav jäses till palmvin, som här kallas toddy. Runtom i Kerala finns ett otal toddybarer. Toddyn kan fås i olika styrkor. En alldeles särskild specialitet är toddyn som spetsats med valium, tydligen inte helt ovanligt här i krokarna. Myndigheterna har gjort tappra försök att begränsa alkoholens skadeverkningarna genom att bl a upprätta särskilda beer shops respektive liquor stores. Det är ungefär som Systembolaget i Sverige men med ett något sämre utbud framförallt på vinfronten. Dessutom är myndigheterna mycket restriktiva med utskänkningstillstånd. Det är ett fåtal ställen här i Kovalam som officiellt serverar öl. I praktiken gör dock de allra flesta det. Oftast är ölflaskorna lite halvtaffligt inpaketerade i lite tidningspapper. De hälls alltid upp i stora temuggar så att man inte ska kunna skönja innehållet på håll. Om det är polisrazzia på gång brukar ölen serveras i tekannor istället. Eller så gör servitörerna sig beredda med en rulle sedlar i fickan. Det är så det brukar gå till. Mutans storlek beror på vilken polis som är i tjänst...
Palmernas betydelse har alltså förvånat mig. Det som också förvånat mig är att de heliga korna, som jag förut så tydligt förknippat med Indien, inte alls har gjort sig särskilt påminda. Åtminstone inte där vi har rört oss. Visst finns det kor men de gör ungefär lika mycket väsen av sig som getterna, hönorna och katterna som också hänger runt på gatorna. Att de har en särställning är inget som märks.
|
Mys i soffan med farbror Svante |
|
Skofetischisten Ebbe |
Något som däremot intar en särställning är koor, vilket betyder skor, i Ebbes liv. Han älskar att leva om i vårt skoskåp och har en särskild förkärlek till sina egna badskor eftersom de förknippas med att bada. Hans älskade skor har nu fått konkurrens efter att farbror Svante har kommit på besök. Ebbe kryper gärna upp i soffan och läser med honom. Det som dock präglat oss senaste tiden är sjukdom. Vi som varit så friska hittills! Jag har legat däckad med hög feber, snuva och hosta och häromdagen insjuknade Ebbe. I söndags åkte vi till privatsjukhuset KIMS för undersökning. Inget allvarligt, precis som vi anade, men det var skönt att kolla upp det. Nu försöker vi kurera oss så vi hinner bli friska tills vi ska åka.
|
Lilla sjuk med stora plåstret |
Det är inte långt kvar nu. På fredag bär det av mot nationalparken Parambikulam och sen mot Nepal!
Åter hemma bland palmerna...
|
kokosskal...och hundar |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar