torsdag 10 november 2011

Morfar och Mormor i Kerala


Nu är vi i Kovalam och besöker Elin, Peter och Ebbe. Det är vårt andra besök i Indien. Det första, 1996, har skapat bilder och förväntningar. Vi kan snart konstatera att mycket har förändrats. Indien är på språng men orättvisor består och t.o.m. förstärks. Vi ser det, doftar det och hör det från vår altan. Vi lever i kontrasternas värld. Fattiga och rika möts, religioner umgås, barn och gamla samsas i stora släktskap. Men genomgående möter vi vackra, stolta och vänliga människor.

Vägen slingrar sig ner mellan fiskarfamiljernas enkla hus. Kor, höns, bråte och skräp skapar kontraster till nybyggda hus med ornament och vackra dörrar. Vi möter motorrickshaws, hundar, traditionellt klädda män och kvinnor i vackra saris. Vägen kantas av enkla försäljningsställen som erbjuder dosas, ägg,  chips, godis och bananer. Som sagt, Indien är kontrasternas land!

Efter fem minuters promenad genom byn når vi Samudra beach där Indiska oceanens vågor slår mot stranden. På stranden pågår ett fantastiskt skådespel. Ett femtiotal män i höftskynken arbetar sjungande med att dra in trålen.  De skriker och hejar. Vem som är arbetsledare och ägare av näten är svårt att förstå. Mannen med guldklocka, skjorta och höftskynke verkar, med tanke på ölmagen, vara den som äger båtar och redskap. I vattnet simmar och plaskar några män runt trålen för att jaga in fisken. Männen som drar in trålen är skinniga fiskargubbar som får några hundra rupies och en påse med de minsta fiskarna med sig hem. På stranden och i vattnet ser vi de vackra femton meter långa träbåtarna som lagt i trålen.

På kvällen äter vi gärna tandorigrillad fisk. Restaurangerna bjuder ut butterfish, snapper, liten tonfisk,  seasalmon, kingfish, prawns, kingprawns och seerfish. Vår favorit är butterfish!


Ebbe deltar i allt. Hans nyfikenhet har inga gränser. Från tidig kväll till sen kväll tar in intryck, kommenterar händelser och charmar alla människor. Hans språk är ännu inte riktigt uttydbart men ändå talande och påminner mycket om malaylam, det inhemska språket.   

Hälsningar från Annika och Peder, Ebbes mormor och morfar 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar