Vi har emellanåt nämnt att vi äter fantastiskt god mat varje dag här i Kerala. Oavsett vad man äter så är det viktigaste av allt är att aldrig äta med vänsterhanden. Man får hjälpa till att hälla upp vatten, hälla ut en sås över maten och riva av brödet (på sin höjd!) med vänsterhanden men annars är det högerhanden som gäller. Denna kulturella företeelse är slående när man är på restauranger utan turister. Vid handfaten, som ofta är centralt placerat i restaurangerna, står folk och tvättar handen -ja ni hörde rätt - handen. Alltså högerhanden. Det är ju onödigt att tvätta den vänstra, eftersom man ändå inte ska använda den...
Ris får man oavsett man vill eller inte. Oftast är det Keralaris som serveras på restaurangerna, vilket betyder ett något rundkornigare, längre ris som är lite brutet. På lite finare ställen finns också ris som liknar basmatiris men Keralanerna serverar gärna "sitt" ris och stoltserar med att det är betydigt nyttigare än annat ris. Stående rätter på lunchen är thali = ris med olika sorters röror, biryani= typ risotto med lite grönsaker, nötter och ibland frukt, dhosa = ris/linspannkaka med eller utan fyllning. Middagsmaten består av ris, förstås, och curry eller masala (lite mindre rinnig curry). Om man inte särskilt ber att få 'non-vegetarian' så är maten vegetarisk. Till maten äter man också olika sorters bröd; naan (om tandoori-ugn finns), roti, chapati, dosa, appa eller paratha, det sistnämnda typiskt sydindiskt. Enligt ayurvedisk medicin är paratha det onyttigaste man kan äta och det är tydligen supersvårt för magen att smälta. Det är ett segt, platt, ganska flottigt men väldigt väldigt gott bröd.
Suresh & Ebbe |
Härlig sambar |
Elins 1:a dhosa misslyckades |
Koriander, chili, senapsfrön mm |
Glada kockar i uteköket, Ebbe har dragit. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar